Budyń - prosty smak dzieciństwa. Podawany tradycyjnie z sokiem malinowym lub jako dodatek do ciast i deserów. Domowy budyń śmietankowy jest doskonałą alternatywą słodkiego przysmaku dla osób, które nie tolerują glutenu.
Budyń na bazie mąki kukurydzianej z naturalnymi aromatami, pozbawiony cukru oraz jakichkolwiek sztucznych barwników. W połączeniu z mlekiem krowim, owczym czy roślinnym ucieszy domowników w każdym wieku.
EKOALFABET, ekologiczny budyń śmietankowy:
- wiesz, co jesz: proste składniki i zero cukru dzięki czemu można posłodzić go ulubionym, zdrowym słodzikiem.
- na bazie ekologicznej i bezglutenowej mąki kukurydzianej,
- doskonale nadaje się do ciast, np. babki budyniowej czy karpatki (zobacz jak zrobić karpatkę – przepis np. https://przepisyjoli.com/2014/02/karpatka/), ale także masy budyniowej do tortu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z ½ l zimnego mleka (1,5% tłuszczu) odlać ½ szklanki. Do pozostałego mleka dodać 2 łyżki cukru (ok. 40 g) i pozostawić do zagotowania.
Do ½ szklanki mleka wsypać zawartość torebki i dobrze wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony z mlekiem budyń, mieszając do zgęstnienia.
Gotowy budyń jest przeznaczony do szybkiego zużycia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g PRODUKTU PRZED PRZYGOTOWANIEM
Wartość energetyczna: 1501 kJ / 353 kcal;
Tłuszcz: <0,5 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g;
Węglowodany: 87 g
w tym cukry: <0,5 g;
Białko: <0,5 g;
Sól: 0,02 g;
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu. Chronić przed słońcem.
Zobacz więcej w kategorii Budynie, galaretki i kisiele bez glutenu
Zobacz więcej w kategorii Budynie