Pochodzący zza oceanu bracia bliźniacy włoskich orzechów, sprzymierzeńcy w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Orzechy pekan są łudząco podobne do popularnych w Polsce orzechów, jednak posiadają wielokrotnie więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Numer jeden w obu Amerykach, nie tylko ze względu na powszechną ich dostępność, bogactwo smaku, ale przede wszystkim walory zdrowotne. Wspomagają pracę mózgu i przeciwdziałają procesom starzenia.
Dostępne orzechy pekan pochodzą z ekologicznych plantacji Republiki Południowej Afryki. Zaliczane są do jednych z najszlachetniejszych gatunków tych orzechów.
Pekany w kuchni. Pekan charakteryzują się maślanym smakiem i aromatem, pozbawionym goryczki, dlatego doskonale smakują jako samodzielna przekąska, ale także urozmaicenie wielu przepisów. Orzeszki pekan nadają wypiekom korzenny smak, doskonale odnajdą się w słodkich tartach z syropem klonowym, czy na słono z dojrzałymi serami. Można je stosować jako dodatek do ciast orzechowych, keksów, tortów oraz deserów lodowych, a także sałatek i mięs.
EKOALFABET, orzechy pekan właściwości:
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 2970 kJ / 721 kcal
Tłuszcz - 72 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 6,2 g
Węglowodany - 4,3 g
w tym cukry - 4,0 g
Białko - 9,2 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz więcej w kategorii Orzechy