SKŁADNIKI
skrobia ziemniaczana*, maranta w proszku*, substancja żelująca: agar agar*, pektyna (*certyfikowany składnik ekologiczny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
do 1 kg drobnych lub pokrojonych owoców lub 600 ml zimnego soku, dodać 22 g (ok. 2 łyżki) środka żelującego i wymieszać. Dodać 4 łyżki soku z cytryny. Następnie dodać 300 g słodzika lub cukru. Zagotować mieszając ok 3 minut. Gorącą konfiturę przelać do słoików, zakręcić i pozostawić stojące na wieczku.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1299 kJ / 307 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 71 g
w tym cukry: 1,1 g
Błonnik: 9,9 g
Białko: <0,5 g
Sól: 0,11 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz więcej w kategorii Pozostałe bez glutenu