Wina owocowe od dawna goszczą na naszych stołach. Zachwycają nas nie tylko swoimi walorami smakowymi, ale i wartościami odżywczymi, o których nie każdy wie. Ich wzrastająca popularność sprawia, że na rynku każdego dnia pojawiają się kolejne odmiany rajskiego napoju, który, wbrew pozorom, wcale nie musi być produkowany z winogron. To właśnie wtedy nasze podniebienia zaczęły zachwycać wina owocowe – z czarnych i czerwonych porzeczek, dzikiej róży, jabłek, aronii czy agrestu.
Jednym z najpopularniejszych win owocowych jest wino z czarnej porzeczki. Ze względu na swój charakter jest ono zazwyczaj winem ciężkim - najlepiej nadaje się do deserów lub jako dodatek do kupażowania innych win. Oprócz wyjątkowego smaku, czarna porzeczka ma również wiele właściwości zdrowotnych. Posiada wysoką zawartość witaminy C. Ma pozytywny wpływ na układ krążenia i obniżanie cholesterolu we krwi, jak również wykazuje działanie antynowotworowe. Co więcej, ze względu na łatwość wykonania, wino z porzeczek jest winem najchętniej produkowanym domowym sposobem.
Kolejnym przedstawicielem uwielbianych win owocowych jest wino jabłkowe. I nie, nie jest to wcale cydr! Wina jabłkowe odróżniają się od cydru między innymi zawartością alkoholu – te pierwsze mają nieco większą zawartość alkoholu, a do ich produkcji wykorzystuje się dodatek cukru. Stare receptury oferowanych produktów zapewniają oryginalny smak i wykwintny aromat, który stanowić będzie świetnego towarzysza pięknych chwil.
Wino z czarnych porzeczek oraz wino z czerwonych porzeczek powinno zawsze znajdować się w naszej kuchni - wina owocowe to nie tylko świetny dodatek do potraw i mięs, ale też deserów. W naszej ofercie znaleźć można różnorodne produkty: słodkie jak miód, lekkie jak piórko, wykwintne, rozkoszne, ochładzające na wakacjach i rozgrzewające podczas chłodnych dni. Jesteśmy pewni, że każdy znajdzie u nas smak, który pokocha.